Πως Να Απαλλαγείτε Από Μια Διατροφική Διαταραχή

Μια διαταραχή της διατροφής είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση η οποία συχνά απαιτεί επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη για να ξεπεραστεί. Αν νομίζετε ότι έχετε μια διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε την κατάστασή σας.

Η εξουθένωση μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να αποδειχθεί πολύ ικανοποιητική και να ανοίξει νέους δρόμους ευκαιρίας που δεν έχετε ονειρευτεί ποτέ. Δεν θα πλένετε πλέον τα τρόφιμα και η συναισθηματική σας καθώς και η σωματική υγεία και ευεξία θα βελτιωθούν σημαντικά. Συχνά το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας σας είναι να κατανοήσετε τις αιτίες των διατροφικών διαταραχών.

Πως Γνωρίζω Ότι Έχω Μια Διατροφική Διαταραχή;

Υπάρχουν πολλά σημεία και συμπτώματα που είναι ενδεικτικά μιας διατροφικής διαταραχής.

Σκεφθείτε να αναρωτηθείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • – Μυρίζεις για φαγητό και φαγητό;
  • – Απαγορεύετε τον εαυτό σας να τρώτε μερικές φορές ακόμα και όταν αισθάνεστε πεινασμένοι;
  • – Συχνά αποχωρείτε από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φαγητό;
  • – Συχνά αισθάνεστε λίπος ακόμη και αν δεν είστε λίπος ή υπερβολικό βάρος;
  • – Ασκείτε υπερβολικά μετά τα γεύματα ή μέχρι το σημείο του πόνου ή του τραυματισμού;
  • – Καθαρίζετε (εμετό) μετά το φαγητό;
  • – Χρησιμοποιείτε τακτικά καθαρτικά ή διουρητικά για να ελέγχετε το βάρος σας;
  • – Τρώτε συχνά μεγάλους όγκους τροφίμων ανεξέλεγκτα;

Εάν απαντήσατε ναι σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή.

Πως Να Απαλλαγείτε Από Μια Διατροφική ΔιαταραχήΑνορεξία Και Βουλιμία

Η ανορεξία είναι ένας τύπος διαταραχής της διατροφής που χαρακτηρίζεται συχνά από λιποθυμία. Οι άνθρωποι που είναι ανορεξικοί συχνά δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να καταναλώνουν περισσότερες από 500 ή λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Τα βουλιμικά τείνουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής και στη συνέχεια να τα καθαρίζουν, μέσω εμέτου ή καθαρτικής χρήσης.

Τόσο τα ανορεξικά όσο και τα βουλιμικά μπορούν να ασκηθούν υπερβολικά. Υπάρχουν και άλλα είδη διατροφικών διαταραχών, όπως η διαταραχή διατροφικής κατανάλωσης όπου καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφής ξανά και ξανά, αλλά δεν απαλλάσσονται απαραιτήτως.

Που Πρέπει Να Βρείτε Βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που δεν απαιτεί να ακολουθείτε μια αυστηρή ή άκαμπτη ρουτίνα. Μια ευέλικτη διατροφή θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα και κανονικό βάρος.

Ένας διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα υγιές και καλά ισορροπημένο σχέδιο γεύματος το οποίο είναι εύκολο να ακολουθηθεί και θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τα πνεύματά σας.

Οι διατροφικές διαταραχές προκύπτουν συχνά από παραμορφωμένη σκέψη για τον εαυτό σας, την εικόνα του σώματός σας και τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Μέρος της ανάκτησης από μια διατροφική διαταραχή απαιτεί να αναγνωρίζετε ότι το σώμα σας δεν σχετίζεται με την ταυτότητά σας και ότι τα δύο είναι πραγματικά ξεχωριστά.

Μπορεί να χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια για να διακρίνετε μεταξύ των δύο και να προσδιορίσετε τους παράγοντες ενεργοποίησης που σας προκαλούν να εμπλακείτε σε παραμορφωμένα πρότυπα κατανάλωσης.

Πολλές διατροφικές διαταραχές είναι απλά ένας τρόπος για να καλύψετε τον συναισθηματικό πόνο σας.

Εάν έχετε διατροφική διαταραχή, μην το κρατάτε μυστικό. Συζητήστε με φίλους ή μέλη της οικογένειας ή ζητήστε βοήθεια από τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης ή από μια κοινότητα υποστήριξης στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές σε απευθείας σύνδεση ομάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε μέσα από τον συναισθηματικό πόνο σας και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την επούλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *